סיפאקה מעוטרת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןסיפאקה מעוטרת
מצב שימור
מצב שימור: סכנת הכחדה חמורהנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: סכנת הכחדה חמורה
סכנת הכחדה חמורה (CR)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: פרימטים
משפחה: אינדריים
סוג: סיפאקה
מין: סיפאקה מעוטרת
שם מדעי
Propithecus diadema
בנט, 1832
תחום תפוצה
תפוצת הסיפאקה המעוטרת (באדום)
תפוצת הסיפאקה המעוטרת (באדום)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סיפאקה מעוטרת (שם מדעי: Propithecus diadema) הוא מין בסכנת הכחדה של למור מהסוג סיפאקה, החי ביערות גשם במזרח מדגסקר. זהו מין הלמור הגדול ביותר. אורך זכר בוגר הוא 105 ס"מ, כשחצי ממנו הוא אורך הזנב. הסיפאקה המעוטרת התפתחה באופן עצמאי כ-55 מיליון שנים (מדגסקר הופרדה מאפריקה לפני כ-90 מיליון שנים). הסיפאקה נקרא במלגשית סימפונה, סימפוני ואנקומבה ג'ובי.

הסיפאקה המעוטרת נבדלת מרוב מיני הלמור על ידי גודלה ועל ידי הסימונים השונים על גופה. גופה של הסיפאקה בצבע אפור, ורגליה בצבע זהוב. עיניה הן בצבע חום-אדמדם, והפרווה על פניו היא בצבעים שונים, מלבן לאפור ועד שחור. גבה בצבע אפור. כפות ידיה ורגליה בצבע שחור, כשזרועותיה ורגליה בצבע זהבהב.

תחום-התפוצה של הסיפאקה המעוטרת הוא אחד מתחומי-התפוצה הכי גדול בסוג סיפאקה, למרות שמיפוי סופי של האזור לא נעשה. הסיפאקה המעוטרת בדרך-כלל חיה ברום של 200-800 מטרים מעל פני הים, ביערות שפלה, וברום של 800-1550 מטרים מעל פני הים בחלק מהיערות שבהם היא נחקרה. כמו כל המינים של הלמורים, הסיפאקה התפתחה באופן עצמאי באי מדגסקר, בנפרד משאר המינים האפריקאיים.

נראו תצפיות חריגות של הסיפאקה המעוטרת בדרום-מרכז מדגסקר. הפרטים שנמצאו היו בצבעים שונים מהאוכלוסייה הצפון-מזרחית, כולל תצפית אחת לפחות של סיפאקה מעוטרת שחורה כולה. תוצאות ניתוחי DNA שנעשו לפרטים אלה לא הביאו לתוצאות עקביות שניתן היה להסיק מהן האם להגדיר פרטים חריגים אלו כמין חדש.

סיפאקה מעוטרת בדרך-כלל נצפית בקבוצות של 2-10 פרטים, שעשויות לכלול זכרים רבים ונקבות רבות. כל קבוצה מגינה על תחום של 250-500 דונם על ידי סימון ריח טריטוריאלי. למרות שהסיפאקה המעוטרת נלחמת בחירוף נפש על נחלתה עם סיפאקות מעוטרות אחרות, היא חולקת את נחלתה עם מינים אחרים של למורים. הסיפאקה המעוטרת הולכת כל יום מרחק של כ-1.6 ק"מ על מנת לחפש מזון. הסיפאקה אוכלת כל יום פירות מכ-25 מינים, וניזונה גם מפרחים, זרעים ועלים ממינים שמשתנים לפי העונה.

הסיפאקה המעוטרת היא מאוד אתלטית, ומסוגלת לקפוץ במהירות של כ-30 קמ"ש. זהו מין שוכן-עצים, שנראה מעט מאוד על הקרקע. הסיפאקה המעוטרת משמיעה קריאת אזהרה מתי שהיא מבחינה בטורף. טורפיה היבשתיים היחידים של הסיפאקה הם התנין והפוסה.

הזכר מגיע לבגרות מינית בגיל שנתיים עד שלוש שנים. ההזדווגות מתרחשת בקיץ, ובדרך כלל נולד צאצא אחד לכל נקבה לשנה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סיפאקה מעוטרת בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ סיפאקה מעוטרת באתר הרשימה האדומה של IUCN